FREDERICUS DE LA CROIX

De la Croix_webPastoor Fredericus de la Croix (1846-1923) maakt op 2 augustus 1914 in het Liber Memorialis (letterlijk: boek met herinneringen) van de kerk van Haasdonk gewag van het uitbarsten van een ‘verschrikkelijke wereldoorlog’:

Op 2° Augustus heeft Duitschland den oorlog verklaard aan België, omdat België niet toestemde aan den vrijen doorgang van het Duitsche leger om Frankrijk langs onze grens te overvallen. Duitschland alléén heeft onze onzijdigheid geschonden en zijn eigen handteeken en woord miskend, met door zijne legers ons land aan te vallen en te overweldigen.

De pastoor maakt in het boek extra ruimte om verslag te geven van de belangrijkste gebeurtenissen in het dorp en de wijde omgeving. Hij besteedt vooral aandacht aan de gevolgen van de Duitse bezetting op het terrein van de godsdienstbeleving en de goede zeden van de bevolking. Daarnaast toont hij zich een fervente aanhanger van België en het koningshuis.

Fredericus de la Croix is geboren in 1846 in Sint-Maria-Horebeke en op 8 juni 1900 aangesteld als pastoor van Haasdonk. Hij viert er in 1920 zijn gouden priesterjubileum en overlijdt er in 1923.

LM_eerste pagina

11 augustus 1914

De verschrikkelijke wereldoorlog is begonnen. Het Duitse leger heeft onze grenzen overgestoken en ons land aangevallen. De sfeer in Haasdonk is gespannen. Mijn parochianen zijn zeer vaderlandsgezind. 120 mannen zijn opgeroepen om in het Belgisch leger dienst te nemen. 15 anderen zijn hen gevolgd en hebben zich als vrijwilliger gemeld. De achterblijvers gaan veel vaker dan gewoonlijk naar de kerk en vragen naar de heilige sacramenten. Ze trekken dikwijls op bedevaart naar de heiligdommen hier in de omgeving: de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland in Melsele en de Onze-Lieve-Vrouw Heikapel net over de gemeentegrens met Sint-Niklaas. Haasdonk smeekt om Gods hulp en bescherming!

3 comments

  1. Beste Raymond,
    Die 120 opgeroepen mannen waren tussen de 20 en de 35 jaar oud. Bij de vrijwilligers waren ook jongere mannen: vanaf zestien jaar mochten ze zich aansluiten.

    Beste groet!

Plaats een reactie