LINKS

Cultuurcentrum Ter Vesten

Voor tickets en info zie de website van het Cultuurcentrum Ter Vesten

Waasland 1914-1918 (Erfgoedcel Waasland)

Op deze website vind je allerlei informatie over de activiteiten die tijdens de herdenkingsperiode 2014-2018 doorgaan in het Waasland

Kleine Verhalen en de Groote Oorlog

De provincie Limburg lanceerde op 1 augustus een online miniserie met als titel Kleine verhalen in een Groote Oorlog. Centraal in deze serie staan Mathilde Paukens en haar familie. Zoals vele jongeren vandaag hun leven delen via sociale media en filmpjes, zo zal de jonge Mathilde Paukens haar leven vanaf de vooravond van WO I delen op haar Facebookpagina en Twitter-account. Het fictieve verhaal, gebaseerd op waargebeurde feiten en verhalen, is gedurende twee maanden online te volgen.

Oorlogsdagboeken Leuven

De grote historische lijnen van het oorlogsgeweld dat Leuven trof zijn welgekend. Maar hoe was het om het écht mee te maken? De Leuvense historica Hilde Verboven brengt een aantal historische personages terug tot leven via www.oorlogsdagboekleuven.be en op facebook. Daar kan u de persoonlijke belevenissen volgen van een aantal Leuvenaars van verschillende rang en stand: een student, een zakenman, de burgemeester, een zuster, een journalist, een wijnhandelaar … De inhoud is volledig gebaseerd op oorlogsdagboeken, archieven en publicaties van toen

Groote Oorlog Antwerpen

Op www.grooteoorlogantwerpen.be kunt u de oorlogsbelevenissen volgen van een scholier, een journalist, twee politieagenten en een lid van de burgerwacht uit Antwerpen. Hun getuigenissen zijn gebaseerd op originele dagboekfragmenten en verrijkt met foto’s, affiches, processen-verbaal en krantenartikelen uit het Felixarchief.

Klaprozen in Meerhout

Wil u weten wat er tijdens de oorlogsjaren van 1914-1918 in Meerhout gebeurde? ‘Like’ dan de facebookpagina van Marie van Stienus. De volgende vier jaar zal zij vertellen hoe zij de oorlog in deze Kempense gemeente beleefde. Marie van Stienus is een fictief personage, maar ook haar verhaal is gebaseerd op originele archiefstukken. De drijvende kracht achter dit project is de werkgroep ‘Meerhoutse Klaprozen’.

Pieter Serrien

Persoonlijke weblog van Pieter Serrien, medewerker van Geheugen Collectief en auteur van o.m. Oorlogsdagen. Overleven in bezet Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog en Tranen over Mortsel.

Kempense klaprozen

In 2011 startte het Sint-Maria-Instituut van Geel, met steun van k.ERF een educatief project rond de Eerste Wereldoorlog, met focus op de verwevenheid met de lokale en regionale geschiedenis: de militairen uit zeven Kempische gemeenten die omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog in kaart brengen en hun verhaal zo volledig mogelijk reconstrueren aan de hand van kritisch bronnenonderzoek.

Veertien achttien

Toerisme Leiestreek en de mid-West-Vlaamse projectwerking BIE belichten in de website veertien achttien het leven achter het front van de Eerste Wereldoorlog.

Kinderen in bezet gebied

De educatieve website ‘Kinderen in bezet gebied’ werd speciaal ontwikkeld voor leerlingen en leerkrachten van het vijfde en zesde leerjaar. Via de website worden lestools aangeboden om het complexe verhaal van de Eerste Wereldoorlog door de ogen van een kind te duiden

Belgische vluchtelingen op de dool in Zeeland

Op Zeeuwengezocht.nl kunt u voortaan zoeken naar Belgische vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Zeeland gevlucht zijn. Meer dan 40.00 geregistreerde namen zijn opgenomen in de digitale databank. De website is een initiatief van de Zeeuwse archieven en bevat naast de namen ook scans van de originele documenten.

Vesting Antwerpen 1860-1955

Voor meer informatie over de vesting Antwerpen en zijn bunkers kan u terecht op webpagina Vesting Antwerpen.   Het Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundig Centrum organiseert activiteiten rond het behoud, ontsluiting en herbestemming van historische versterkingen zoals forten, omwallingen, bunkerstellingen en andere verdedigingswerken.

Boter bij de vis

Naar aanleiding van de oorlogsherdenking brengen het departement Landbouw & Visserij van de Vlaamse Overheid, het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) en het Interfacultair Centrum voor Agrarische Geschiedenis (ICAG) het verhaal over het dagelijkse leven, de voedselproblematiek en de landbouwproductie tijdens de Eerste Wereldoorlog onder de aandacht van het brede publiek.

Oorlogshelden en burgerslachtoffers in het Waasland

Op de blog helden.familiekunde-landvanwaas.be maakt men een overzicht van de burgerslachtoffers en gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij een aantal slachtoffers vind je ook extra informatie, afkomstig van het bidprentje, omtrent het overlijden en de begraafplaats van deze persoon. Het overzicht wordt tijdens de komende jaren verder uitgebreid en gedetailleerd

Poperinge, stad achter het front

Voor de Nachten van Cortewalle 2015 werken wij samen met de WO 1-cel – Lijssenthoek Project. Op hun website vind u een overzicht van alle evenementen en informatie over het bezoekerscentrum Lijssenthoek Cemetary. Lijssenthoek was de grootste hospitaalbegraafplaats achter de frontlinie (10784 graven, 30 nationaliteiten). Via een uitgebreide zoekrobot kan u gericht opzoekingen verrichten naar de hier begraven personen.

Oorlogsdagboek Harderwijk

Elke week publiceert het Letterhuis een fragment uit het dagboek van de jonge Antwerpse advocaat Henri Picard (1883-1946), geïnterneerde soldaat in het kamp van Harderwijk in Nederland.

Arthur Naeyaert, ‘schrik der Duitsers’

Jozef Vackier post met regelmaat berichten over Arthur Naeyaert, bekend onder de geuzennaam ‘schrik der Duitsers’. Deze markante verzetsheld pleegde verschillende verzetsdaden in de streek van Torhout. Hij leefde ondergedoken, werd meerdere malen gevangen genomen maar kon toch telkens weer ontsnappen uit de klauwen van de Duitsers.

Martinus Evers

Blog over frontsoldaat Martinus Evers, soldaat in het 23ste Linieregiment

Meerle tijdens de Eerste Wereldoorlog

Het stedelijk museum van Hoogstraten kreeg in 2012 de oorlogsdagboeken van burgemeester Lodewijk van Nueten als schenking in handen. Zij gingen met dit unieke egodocument aan de slag en verwerkten de neerslag in de blog Meerle tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze blog schetst het leven in het Noord-Kempische dorp Meerle dat volledig omsloten lag tussen de Dodendraad en de Rijksgrens.

Plaats een reactie