E.H. De la Croix, 22 september 1914

Moeder Tarsilla vraagt me u te laten weten dat de zusters hier in het hospice sinds de eerste dag van die verschrikkelijke oorlog onafgebroken in de weer zijn met het verzorgen van zieke en gewonde soldaten. Sinds de bouw van het fort alhier, doet ons hospice dienst als krijgshospitaal. Vorige week lagen hier maar liefst 42 militairen! Helaas is één van hen overleden. Een jongen uit West-Vlaanderen, Romain Lahaye was zijn naam, pas 26 jaar, die bij de artillerie was. Bij de werken aan het fort raakte hij gewond. Ik heb hem voor hij aan zijn kwetsuren bezweek op 12 september, nog het heilig oliesel kunnen toedienen.
Overigens laten die soldaten zich weinig of niets gelegen aan het beoefenen van hun godsdienst. Hooguit twee gaan iedere ochtend naar de mis, en dan sluiten er nog een stuk of wat aan in de mis op zondag. Bedroevend.

4 comments

 1. Waarde confrater,

  ’t Ware eigenlijk overbodig te vertellen wat er hier te Kemzeke zich voordoet. Wat zich hier afspeelt zal zich waarschijnlijk voordoen in elke grensgemeente.
  Er is een algemene vlucht van ’t Zuiden naar ’t Noorden van ’t Noorden over de grens.
  Wat een droevig schouwspel van den ingejaagden schrik der landverhuizers. Den intredenden vijand zegt wel “Weest niet bang, u zal geen kwaad geschieden”.
  s’ Nachts nochtans haalden zij den pastoor van zijn bed om mij te doen verschijnen voor een soort vierschaar en hebben zij mij opgesloten onder den wacht. Zeggende onder het voorwendsel dat zij een gijzelaar van doen hadden. Gelukkig hebben zij mij ’s anderendaags terug vrij gelaten.
  Gelukkig was de pastorij goed bewaakt en bewaard. De barbaren hebben enige elentriekdraden afgesneden en menige wijnkelder gedeeltelijk geledigd.
  Zonder mijn tussenspraak sommige woningen zouden door het vuur vernietigd geworden zijn.

  pastoor Rene Brické
  Parochie Sint Jacobus de Oudere
  Kemzeke

  1. Waarde confrater, ik moet toegeven dat ik uw reactie van enige weken geleden betwijfelde. Maar u heeft het ondertussen kunnen lezen: ook in Haasdonk heeft de vijand zijn intrede gedaan.

 2. Eerwaarde Heer, bid voor hen, verlies de moed niet in uw geloof. Vergeef de huidige twijfels in het geloof van onze soldaten. Wat hebben zij gezien en meegemaakt aan verschrikking. Vergeef hen tot zeven maal zeventig keer. In hun hart zoeken zij de vrede, maar hun verstand zegt dat zij moeten vechten. Ja, ook soms voor hun eigen leven. God, hun Herder is soms ver weg. Breng Hem door uw gebed terug bij hen. Ik bid voor u !

  1. Bidden, waarde heer, is inderdaad het ultieme middel om deze verschrikkelijke oorlog te bezweren. Dank u voor uw ondersteuning.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s