E.H. De la Croix, 11 augustus 1914

De verschrikkelijke wereldoorlog is begonnen. Het Duitse leger heeft onze grenzen overgestoken en ons land aangevallen. De sfeer in Haasdonk is gespannen. Mijn parochianen zijn zeer vaderlandsgezind. 120 mannen zijn opgeroepen om in het Belgisch leger dienst te nemen. 15 anderen zijn hen gevolgd en hebben zich als vrijwilliger gemeld. De achterblijvers gaan veel vaker dan gewoonlijk naar de kerk en vragen naar de heilige sacramenten. Ze trekken dikwijls op bedevaart naar de heiligdommen hier in de omgeving: de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland in Melsele en de Onze-Lieve-Vrouw Heikapel net over de gemeentegrens met Sint-Niklaas. Haasdonk smeekt om Gods hulp en bescherming!

One comment

  1. Walter Waem uit Beveren stuurt de volgende reactie:
    De familie van Remortel Petrus en van Hese Philomena kwam na “De groote oorlog” vanuit Hulst NL. naar Beveren. In Hulst woonde de familie van Remortel – van Heese in wijk B7.Op dit adres verbleef gedurende de oorlog 14-18 samen met zijn vrouw de 32 Jarige (H)Eirebout M. of zijn aanwezigheid tijdens de oorlog de verhuis naar Beveren in de hand heeft gewerkt kunnen wij niet bevestigen alleen maar vermoeden.
    De oorlog zou dus onrechtstreeks belangrijke inwoners zoals Wim van Remortel en anderen in Beveren gebracht hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s