ACTUALITEIT EERSTE WERELDOORLOG

Nu in het straatbeeld in Beveren de nieuwe Erfgoedaffiche met WOI-tentoonstellingen en lezingen

20150426ERFgoeddag-affiche

Vrouwen in de Groote Oorlog

http://cobra.be/permalink/1.1859723

De rondtrekkende tentoonstelling ‘Vrouwen in de Groote Oorlog’ geeft een overzicht van de gebeurtenissen en het leven van verschillende vrouwen in België tijdens de Eerste Wereldoorlog

Cortewalle, zondag 17 tot zondag 24 mei 2015, zondag van 14u tot 17u

3910207269

Familie Ida op de vlucht in Nederland (www.cobra.be)

Programma herdenkingsactiviteiten in Gemeente Beveren

U kan hier het nieuwe programma downloaden:

Literatuurlijst eerste wereldoorlog bib Beveren

Dit jaar zullen heel wat nieuwe titels over de Grote Oorlog verschijnen. Voor wie meer wil weten is deze keuzelijst een handig hulpmiddel. U vindt hier een overzicht van bestaande en nieuwe boeken die te vinden zijn in bib Beveren : 2014 – Eerste Wereldoorlog

x

Lichtfront verlicht de frontlinie

Op vrijdag 17 oktober 2014 zullen 8750 fakkeldragers de frontlinie (november 1914) verlichten vanaf het strand van Nieuwpoort tot in Ploegsteert. Daarnaast worden op drie symbolische torens de namen geprojecteerd van alle oorlogsslachtoffers: de Belforttoren in Ieper, de IJzertoren in Diksmuide en het Koning Albert I-Monument in Nieuwpoort.

Voor meer info: http://www.gonewest.be/nl/lichtfront

Lichtfront is live te volgen op Canvas, Radio 2 West-Vlaanderen en live stream op de website van Focus-WTV.

De Overgave van Antwerpen op 10 oktober 1914

Vandaag, honderd jaar geleden, gaf de vestingstad Antwerpen zich over aan het Duitse leger. Met de val van Antwerpen lag de weg open naar het Waasland. Weldra zou Beveren de aanwezigheid van Duitse soldaten en officieren aan den lijve ondervinden…

Voor meer informatie over de capitulatie van Antwerpen, zie: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/grafiek/interactief/1.2036558

Met de val van Antwerpen zaten zo’n 33 000 Belgische soldaten uit de fortengordel in de val. De pontonbrug over de Schelde kon niet meer gebruikt worden; de enige uitweg om te ontkomen aan de oprukkende Duitse troepen was Nederland. Eenmaal over de grens werden de Belgische soldaten echter meteen door de Nederlanders ontwapend en opgesloten in geïmproviseerde tentenkampen, leegstaande fabrieken en kazernes. Een van hen was Hendrik Alfons Dierickx, een 21-jarige soldaat uit Melsele. Zijn verhaal kunt u binnenkort lezen in onze gloednieuwe rubriek Kortverhalen.

(Hendrik) Alphons Dierickx, collectie Karen Dierickx

 

De Nacht van Walburg te Sint-Niklaas

Na de inname van Antwerpen komen koning Albert, koningin Elisabeth en de generale staf onverwachts in Sint-Niklaas aan.
Om 16 uur beraadslaagt de koning met zijn legertop ongeveer een uur in de raadzaal van het stadhuis. Daarna overlegt hij met het college in het kabinet van de burgemeester. Het vorstenpaar overnacht bij burgemeester Van Naemen in het Walburgkasteel en vertrekt ’s anderendaags vroeg in de ochtend per auto naar Zelzate. De aftocht van het vorstenpaar en de Belgische militairen veroorzaakt een vluchtelingenstroom naar Nederland.
Deze historische voetnoot, bijna dag op dag 100 jaar geleden, vormt de aanleiding voor de expositie die het Stadsarchief Sint-Niklaas in de inkomhal van het stadhuis presenteert. De originele notulen van het schepencollege en de gemeenteraad zijn er de schriftelijke getuigen van de Duitse opmars in augustus-september 1914. Briefwisseling van het stadsbestuur aan de Duitse bezetter en affiches uitgegeven op bevel van het Duitse bestuur geven weer hoe het stadsbestuur probeert stand te houden in deze ‘droevige tijdsomstandigheden’. Koning Albert I als koning-ridder en koningin Elisabeth als koningin-verpleegster worden geportretteerd aan de hand van authentieke foto’s en twee gerestaureerde schilderijen van August Audenaert.

August Audenaert, Vluchtelingen op de markt van Sint-Niklaas

August Audenaert, Vluchtelingen op de markt van Sint-Niklaas

De tentoonstelling ‘De Nacht van Walburg: het Belgisch opperbevel in Sint-Niklaas’ is van maandag 29 september tot dinsdag 11 november 2014 gratis te bezoeken in de inkomhal van het stadhuis, tijdens de gewone openingsuren.

Aansluitend bij deze tentoonstelling houdt de bus ‘Via Dolorosa’ op dinsdag 7 oktober de hele dag halt voor het stadhuis. In deze als expositieruimte ingerichte bus wordt de tocht van het Belgische leger richting IJzer gereconstrueerd.

Eveneens op dinsdag 7 oktober om 19.30 u. brengt Thomas G. Maes in het stadhuis ‘Het vergeten verhaal van het Waasland en Antwerpen in 1914’. In deze lezing belicht hij specifiek de figuur van koning Albert I en de rol van het Waasland in de verdediging van Antwerpen.
Inschrijven (verplicht!) voor deze boeiende uiteenzetting kan via http://www.vormingplus.be/waas-en-dender of tel. 03 775 44 84
U vindt deze activiteit ook terug in Uit in Sint-Niklaas.

Artikel in Accenten (jrg. 19/1) over de tentoonstelling Ecce Homo: gesprek met curator en Ensorkenner Xavier Tricot 

zie: Ecce Homo_Ensor tentoonstelling_accenten2014

VRT-reportage over Dendermonde, martelaarsstad tijdens WOI

http://deredactie.be/permalink/2.35489?video=1.2080662

ECCE HOMO. Individu versus maatschappij 1880-1930 – Ensorgrafiek in confrontatie met werk van Duitse kunstenaars  06/09/2014-21/9/2014 │ Kasteel Cortewalle, Gravendreef 2, 9120 Beveren

woensdag, zaterdag en zondag van 14u tot 17u en op afspraak, zie flyer: ECCE HOMO

3960_

Bruno Voigt, Aufbruch, 1432. Gerd Gruber collectie

 

De krant De Standaard kopt ‘Aantal slachtoffers van Grote Oorlog al 100 jaar fors onderschat’

De Standaard (d. 4/8/2014)

De Standaard (d. 4/8/2014)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s