E.H. De la Croix, 27 november 1914

De Duitsers hebben zich meester gemaakt van de toren van de kerk! Alle uren van de dag en van de nacht moeten zij toegang hebben.

De toren is via telefoon- en telegraafdraden verbonden met het fort en alle burelen van de Duitsers. Wat zij daar uitrichten, kan niemand zeggen. Zeker is dat zij van daar de omgeving bespieden en in observatie nemen. Staan er kanonnen of andere oorlogstuigen op? Vragen die niet kunnen beantwoord worden, want de toegang tot de toren is zeer streng verboden voor Belgen – dus ook voor mijzelf! -. Bovendien dragen zij vooral in de nachtelijke uren allerlei geheime zaken naar boven. En op de vier kanten van de spits hebben zij openingen gemaakt, om hun werk beter te kunnen verrichten. Op die manier hebben de Duitsers de mooie naald van de toren zwaar geschonden en beschadigd …

One comment

  1. Eerwaarde Heer De la Croix, denk aan de woorden van ons Heer : “Breek deze tempel af en op 3 dagen zal Ik hem terug opbouwen.” Gelukkig breken de Duitsers uw toren niet volledig af zoals ze deden in vele andere steden en gemeenten. Wanneer ze vertrokken zullen zijn, zal uw kerk vlug terug hersteld worden. U zal dan de steun (ook financieel) krijgen van uw parochianen en uw kerkgemeenschap zal bloeien als nooit te voren. Dus de woorden uit het evangelie waren zo gek nog niet. Ons Heer was ( en blijft ) een verstandig man !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s